Label: Name1

LUNI

Pranz: Bors de dovlecei. Fierbe 2-3 dovlecei taiati cubulete in putina apa cu un varf de cutit de sare. Strecoara-i si fierbe in zeama 3-4 fire ceapa verde tocata si 2 linguri de orez. Cand s-a fiert orezul pune dovleceii, 1 cana de bors fiert separat, verdeata tocata si mai da-le intr-un clocot. Stinge focul si presara patrunjel verde.

Mamaliga cu ciuperci. Caleste 150 g ciuperci taiate cu un catel de usturoi tocat, o lingurita de ulei de masline, sare si piper si stinge-le cu o cana de apa fiarta. Lasa-le pe foc pana se inmoaie. Rastoarna mamaliga (300 ml apa si 2-3 linguri malai), peste ea pune ciupercile si presara patrunjel verde.

Cina : Pilaf cu ardei si boabe de porumb. Fa un pilaf din 100 g orez, 2 lingurite ulei, ½ ceapa tocata, 1 catel de usturoi, 1 lingurita vegeta si 400 ml apa. Amesteca-l cu ½ cana de ardei gras taiat, rondele de masline si 100 g boabe de porumb din conserva. E bun cu busuioc verde.

 

MARTI

Pranz : Mazare cu marar. Fierbe o ceapa mica (3-4 fire ceapa verde) cu 1 lingurita ulei si 1 cana de apa pana se inmoaie, adauga 250 g mazare boabe si las-o sa fiarba. Pune 2-3 lingurite pasta de tomate si mai fierbe 15 minute, potriveste la gust cu sare si ½ lingurita de zahar si adauga mararul tocat.

Cina : Cartofi fierti cu mujdei de usturoi. Fierbe 2-3 cartofi in coaja, curata-i si taie-i cubulete si amesteca-i cu mujdeiul frecat cu putina sare, 1 lingurita de ulei si apa minerala. Mananca-i fierbinti cu o salata de untisor: 1-2 legaturi de untisor, 1 lingurita ulei de masline, sare si zeama de la ½ lamaie.

 

MIERCURI

Pranz : Ciorba de sfecla. 1 ceapa, 1 morcov, 1 radacina de patrunjel, 1 felie de telina, 1 sfecla potrivita curatate si date pe razatoarea mare se calesc in 2 lingurite de ulei. Se sting cu 500 ml apa clocotita si se fierb acoperit. Se adauga 1 cartof taiat cubulete si se mai fierb 15 minute. Se acreste cu zeama de lamaie si se presara patrunjel verde.

Varza calita. Spala 1 varza mica murata in mai multe ape, toac-o fideluta si stoarce-o. Incinge 2 lingurite ulei si pune varza la calit la foc mic, pana se inmoaie. Adauga 2 lingurite bulion, sare, piper, cimbru si 2 foi de dafin. Las-o in cuptorul incins 20 minute.

Cina : Cartofi copti cu tofu afumat. Spala 2-3 cartofi si coace-i in cuptor. Taie-i pe jumatate si mananca-i cat sunt calzi cu tofu (branza vegetala) afumat ras deasupra si salata verde cu ceapa si lamaie.

 

JOI

Pranz : Mancare de fasole verde. Fierbe 200 g fasole verde congelata in apa clocotita cu sare. Strecoara si asaza intr-un vas un strat de pastai, un strat de felii de rosii, sare, piper si cativa stropi de ulei, alt strat de fasole, iar deasupra rosii. Da la cuptor pana scade sosul si presara patrunjel tocat. Se poate manca si rece, cu o salata din 1 mar si 1 morcov rase, 2 lingurite zeama de lamaie, 50 ml zeama de portocala, sare, piper.

Cina : Spaghete ,,a la bolognese” cu soia. Fierbe 100 g spaghete, limpezeste-le si lasa-le la scurs. Fierbe 50 g soia granule in apa cu 1 lingurita vegeta si strecoar-o. Caleste o ceapa in 1 lingurita ulei, pune 2 rosii date pe razatoare, sare, piper, oregano si usturoi pisat, adauga soia si toarna sosul fierbinte peste spaghete. Poti rade deasupra o felie subtire de cascaval vegetal.

 

VINERI

Pranz : Supa-crema de praz. Taie marunt 1 ceapa, 2 fire de praz si 2 cartofi mici curatati. Se fierb in 500 ml de apa cu sare, se strecoara, se paseaza, se dau prin sita si se amesteca cu zeama. Se pun din nou la fiert, se adauga 1 lingura patrunjel tocat, 1 lingurita de ulei, sare si piper si se serveste cu crutoane din 1 felie paine neagra, uscate in cuptor.

Mancare de spanac. Spala si opareste in apa cu sare 250 g spanac, scurge-l si toaca-l. Caleste 1 ceapa mica in 1 lingurita de ulei, adauga spanacul, 2 lingurite de bulion, putina zeama in care a fiert spanacul, sare si piper si mai fierbe-le 10 minute. Presara marar, patrunjel si, eventual, menta tocate fin. Poti pune odata cu bulionul si 1-2 catei de usturoi zdrobiti.

Cina : Salata de conopida cu ciuperci si patrunjel verde. Desfa buchetele o conopida mica si opareste-le in apa cu sare. Caleste 200 g ciuperci tocate cu 1 catel de usturoi si 2 fire ceapa verde in 1 lingurita ulei, pana se inmoaie. Amesteca-le cu conopida scursa, sare, piper, zeama de lamaie si patrunjel.

 

 

,,Armele “ cu care poti lupta impotriva foamei

 

Variante de mic dejun

3-4 linguri musli inmuiat cu suc de fructe proaspete (mere, portocale, mandarine) sau 2 felii de paine graham cu miere sau 1 felie cascaval vegetal sau tofu si rosii sau 2 felii parizer vegetal cu ardei gras sau 2 crenvursti vegetali cu mustar.

Variante de gustare(la orele 10 si 16)

Fructe proaspete (mere, pere, gutui, portocale, kiwi, mandarine, grepfrut), sucuri de fructe proaspete, compot dietetic, lapte de soia, 30 g fructe uscate sau seminte (stafide, caise, seminte de dovleac, nuci, alune sau migdale neprajite si nesarate).